Vanaf nu speel je rookvrij in het Zilvermeer

publish date
08.07.2024

Provinciaal recreatiedomein Zilvermeer maakte haar recreatiegedeelte rookvrij sinds 27 juni 2024. Roken is enkel toegestaan in daarvoor voorziene rookzones. Hiermee wil de Provincie bijdragen aan een rookvrije generatie.

Rookvrij? Dat is de gezonde norm! Daarom worden bezoekers aangemoedigd om op heel het dagrecreatiegedeelte van het Zilvermeer met uitzondering van de aangeduide rookzones niet te roken (ook geen e-sigaretten).

“Provinciale domeinen hebben een voorbeeldfunctie, aangezien er veel kinderen en jongeren komen. We willen het signaal geven dat spelen en genieten van de natuur niet samengaan met roken, zeker niet in de buurt van kinderen. Zien roken, doet roken, vooral bij kinderen en jongeren. We weten allemaal hoe moeilijk het is om te stoppen met roken. Net daarom willen we focussen op een rookvrije generatie en vermijden dat kinderen beginnen roken” zegt gedeputeerde Mireille Colson.

Zien roken doet roken

Roken is ongezond, sigarettenpeuken zijn slecht voor de natuur… dat weten we allemaal. Door de speeltuin en het strand rookvrij te maken, vinden kinderen roken minder normaal en aantrekkelijk. Het is een strategie die er mee voor zorgt dat kinderen en jongeren van de sigaret blijven. Ook mensen die roken willen niet dat hun kinderen ermee beginnen.

Generatie Rookvrij

Het dagrecreatiegedeelte van het Zilvermeer werd rookvrij sinds donderdag 27 juni en volgt zo het voorbeeld van vele andere provinciale domeinen in Vlaanderen. “De datum is trouwens niet toevallig gekozen”, zegt directeur Igor Geubbelmans, “want op donderdag 27 juni vond kinderfestival Pennenzakkenrock voor de dertigste keer plaats op het recreatiedomein. Wie anders dan de 23.500 enthousiaste kids die Pennenzakkenrock bezoeken, zijn de perfecte ambassadeurs voor een rookvrije generatie?”

Rookvrij spelen is een kinderrecht. Het kinderfestival zet zijn schouders onder een rookvrije speelomgeving. Roken kan ook tijdens het festival enkel in de daartoe voorziene rookzones, uit het zicht van de kinderen. Tijdens eerdere edities van het festival werden crew en begeleidende leerkrachten ook reeds aangemaand om niet te roken in het zicht van de festivalbezoekertjes, maar nu is het dus officieel.

Het project ‘Generatie Rookvrij’ is een initiatief van de Alliantie voor een Rookvrije Samenleving vzw en wordt gefinancierd door Kom op tegen Kanker en Stichting tegen Kanker, met actieve ondersteuning van: het Vlaams Instituut Gezond Leven, de Vlaamse Vereniging voor Respiratoire Gezondheidszorg en Tuberculosebestrijding, de Belgische Cardiologische Liga, het Fonds des affections respiratoires, de Service d’Etude et de Prévention du Tabagisme en het Observatoire de la Santé du Hainaut. Intussen is er een groeiende groep van organisaties die Generatie Rookvrij steunen.

Generatie Rookvrij wil ieder kind, geboren vanaf 2019, in elke fase van het opgroeien beschermen tegen tabaksrook, zodat rookvrij opgroeien vanzelfsprekend wordt en niet-roken de norm. Door niet meer te roken in het zicht van kinderen en kinderen een andere norm rond roken te leren, maak je hen weerbaarder om later zelf niet te gaan roken. 

Sensibilisering als hoofddoel

De provincie wil met het nieuwe rookbeleid vooral sensibiliseren. De nieuwe afspraken zijn niet bedoeld tegen rokers, maar om kinderen het goede voorbeeld te geven. Het is niet de bedoeling om roken overal te verbieden via wetten en boetes, maar om kinderen te beschermen tegen tabaksrook en roken voor hen minder aantrekkelijk te maken. De doelstelling is om een rookvrije generatie te laten opgroeien, niet om rokers te bestraffen. Wie toch wil roken, is nog steeds welkom in de domeinen, maar wordt gevraagd om in de rookzone te roken. Daarnaast zijn rookvrije omgevingen ook een duwtje in de rug voor wie probeert te stoppen.

En er zijn nog voordelen. Niet meer roken betekent minder peuken. Hierdoor is het domein netter en veiliger. Achtergelaten peuken kunnen door kinderen opgepakt worden, zijn schadelijk voor het milieu en brengen brandgevaar met zich mee.

Via borden en spandoeken op het terrein zullen bezoekers worden gevraagd om het domein rookvrij te houden en enkel te roken en vapen in de aangeduide rookzones. De rookzones worden aangeduid met duidelijke pictogrammen en er komen peukenafvalbakken.