YOUCA action day 2024

publish date
17.10.2024
CollageYOUCA - 1

 

YOUCA action day

Meer dan 15.000 Vlaamse en Brusselse jongeren engageerden zich vandaag tijdens de YOUCA Action Day (YOUth for Change and Action)  om een dag mee te draaien bij een bedrijf, een organisatie, een overheid of een particulier. Het loon dat deze leerlingen vandaag verdienden, gaat naar projecten van geëngageerde jongeren wereldwijd. Op die manier leverden de jongeren een bijdrage aan de maatschappij, maar maakten ze ook kennis met de arbeidsmarkt en de mogelijkheden die deze biedt.  

YOUCA is een organisatie die jongeren stimuleert om verantwoordelijkheid te nemen en een positieve impact te hebben op de samenleving. Het loon dat ze vandaag verdienen, gaat onder andere naar een jongerenproject, Spring Communities, in Burundi , dat zich richt op het creëren van een schone en duurzame buurt door afval om te toveren tot kunst. Daarnaast gaat een deel van de opbrengst naar het project Theatre Day Productions, waar kinderen en jongeren de kans krijgen om via theater hun traumatische ervaringen te verwerken en een veilige plek te creëren.

Op ons domein mochten we vandaag zeven jongeren verwelkomen, die elk op een verschillende dienst een handje gingen helpen. Zo kregen we hulp van Toke op de dienst communicatie, waar ze mee hielp bij het uitwerken van Wintersfeer. Ze vond het een unieke en waardevolle ervaring: ‘Ik heb vandaag veel bijgeleerd over hoe je evenementen als Wintersfeer kan voorbereiden en wat daar allemaal bij komt kijken’.  

Twee andere jongeren, Vince en Nathan,  hielpen in de voormiddag in het werkhuis / magazijn, waar Vince hielp bij het verwijderen van de boeien uit het water en mee voor zorgde dat alles netjes schoongemaakt en gecontroleerd werd voor het volgende seizoen, terwijl Nathan meehielp met het opbouwen van nieuwe decoratiestukken voor het Wintersfeer-evenement. Oude decoraties werden hergebruikt en kregen een nieuw leven tot nieuwesfeervolle elementen. In de namiddag haalden ze hun groene vingers boven bij de groendienst. Ze hielden zich bezig met het scheren van de hagen. Mil en Mauro amuseerden zich dan weer op de Dienst Evenementen Sport Animatie. Zij controleerden met veel plezier de zipline en de materialen in de watersportzone. Tot slot zorgden Chloë en Floor ervoor dat het Zilvermeer weer helemaal proper is bij de dienst schoonmaak.  Al vroeg in de ochtend startten ze met het schoonmaken van de blokhutten, die morgen weer verhuurd zullen worden. Deze accommodaties moesten helemaal klaar zijn voor de nieuwe gasten. Daarnaast werd ook het bivakgebouw onder handen genomen, waar een grondige schrobbeurt plaatsvond om het weer in topconditie te krijgen voor de volgende groep bezoekers.

De jongeren vonden het een geslaagde dag, en hun bijdrage werd dan ook enorm geapprecieerd door onze medewerkers van het Zilvermeer. We kijken ernaar uit om in de toekomst nog meer jongeren te ontvangen op de YOUCA Action Day!